DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogWskazówki i trendyCo wrzucić na grill? Mięso stale wiedzie prym

Co wrzucić na grill? Mięso stale wiedzie prym

Co wrzucić na grill - obrazek
Na grillu można położyć szereg potraw, zaczynając od mięsa, przez warzywa, owoce, a kończąc na serach, np. wspaniałym haloumi. Czas wypolerować grill, odkurzyć sprawdzone przepisy i wyszukać nowe. Spróbuj na przykład grillowanych szaszłyków z kurczaka z sosem orzechowym lub steku marynowanego w jogurcie.

Grillowanie nie jest już jedynie przywilejem właścicielu domków z ogródkiem. Dzięki kompaktowemu Power Grillowi PARTY TIME możesz wyprawić pełnowartościową imprezę nawet na balkonie. Pomogą Ci także wysokiej jakości akcesoria do grillowania. Dlatego nie ma na co czekać, biegnij do sklepu mięsnego i wrzucaj smakołyki na ruszt! A jeśli nie jesteś pewien, jaki rodzaj mięsa wołowego wybrać, weź ze sobą naszą małą ściągę:
 
  • FILET MIGNON lub też FILET DE BOEUF to mały stek z końca polędwicy.
  • FILLET, lub inaczej TENDERLOIN, to wspaniała, okrągła część z wołowej polędwicy.
  • PORTERHOUSE to plaster mięsa z kością, w którym delikatna polędwica spotyka się z mięsistym rostbefem.
  • T-BONE STEAK jest identyczny ze STEKIEM PORTERHOUSE, ale ogólnie jest mniejszy i podzielony na cienkie plastry.
  • RUMPSTEAK to plastry steka odkrojone z odkostnionego udźca wołowego.
  • STRIPLOIN STEAK, znany także jako NEW YORK STRIP, to stek z krótkiego rostbefu.
  • SIRLOIN STEAK – stek z polędwicy wołowej.
  • RIB EYE STEAK – stek wołowy z żeber bez kości - to plaster z antrykotu.
  • FLANK STEAK to szeroki kawałek łaty, gładkiego mięśnia ze spodniej części brzucha.
  • HANGER STEAK to stek z wołowej przepony.

Stek wołowy marynowany w jogurcie, chili i czosnku

Jesteś więc teoretycznie przygotowany. Jak tylko przyniesiesz do domu specjalnie wybrane mięso, możesz się zabrać do pracy.

Czego będziesz potrzebować:
4 szt. steku wołowego (około 600 g rib eye, flank lub sirloin – polędwica), 200 g białego jogurtu, 2 łyżki soku z cytryny, suszona papryczka chili do smaku, czosnek do smaku, sól, natka pietruszki

Przygotowanie
Wymieszaj jogurt, natkę pietruszki, sok z cytryny, chilli, czosnek i sól. Do torebki z zamknięciem strunowym włóż porcję mięsa i marynatę jogurtową, którą należy następnie dokładnie natrzeć mięso. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki i marynuj, najlepiej przez całą noc. Przed marynowaniem zdejmij z mięsa marynatę i połóż je na rozpalonym grillu.
    Stek wołowy marynowany w jogurcie, chili i czosnku - obrazek


    Czym właściwie jest to „medium”

    Do tego, abyś mógł zjeść perfekcyjnie przypieczony stek, wystarczą czasami tylko trzy rzeczy. Dobre mięso, pieprz i sól. Jeśli mięso je grubsze, sięgnij po nakłuwacz. A kiedy doprawić stek? Na sam koniec! Świeżo mieloną solą morską i pieprzem, ewentualnie krótką kąpielą w oliwie z oliwek z czosnkiem, tymiankiem lub rozmarynem.

    VERY RARE/BLUE – bardzo delikatnie wypieczony, prawie surowy, krwisty
    CZAS OPIEKANIA:  2 minuty z każdej strony
    KOLOR: cały czerwony
    TEMPERATURA WEWNĘTRZNA: 46–49 °C

    RARE – delikatnie wypieczony, lekko wypieczony
    CZAS OPIEKANIA:  2,5 minuty z każdej strony
    KOLOR: z zewnątrz szarobrązowy, wewnątrz czerowny
    TEMPERATURA WEWNĘTRZNA: 52–55 °C

    MEDIUM RARE – słabo wypieczony, różowy
    CZAS OPIEKANIA: 3 minuty z każdej strony
    KOLOR: wewnątrz czerwonawo-różowy
    TEMPERATURA WEWNĘTRZNA: 55–60 °C

    MEDIUM – średnio wypieczony
    CZAS OPIEKANIA: 4 minuty z każdej strony
    KOLOR: blisko środka całkiem różowy
    TEMPERATURA WEWNĘTRZNA: 60–65 °C

    MEDIUM WELL – wypieczony
    CZAS OPIEKANIA: 4–4,5 minuty z każdej strony
    KOLOR: blisko środka lekko różowy
    TEMPERATURA WEWNĘTRZNA: 65–69 °C

    WELL DONE – całkowicie wypieczony
    CZAS OPIEKANIA: 4,5 minuty z każdej strony
    KOLOR: blisko środka szaro-brązowy, z zewnątrz całkiem brązowy
    TEMPERATURA WEWNĘTRZNA: do 70–100 °C


    Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym

    Grill poradzi sobie łatwo nie tylko z wołowiną, ale także przemieni w specjał szefa kuchni jakiekolwiek mięso. Zobacz, jakie cuda potrafi zrobić z piersią z kurczaka.

    Czego będziesz potrzebować:
    Szaszłyki z kurczaka: 500 g piersi z kurczaka

    Marynata: 1 korzeń imbiru, wiązka trawy cytrynowej, 1 szalotka, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżkę soku z limonki, 1 łyżkę oleju arachidowego

    Sos orzechowy: 400 ml mleka kokosowego, 1 szklanka niesolonych orzeszków ziemnych, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka ciemnego cukru, 1/2 łyżeczki sosu tamaryndowego, 1 papryczki chili, 2 łyżki oleju.

    Przygotowanie
    Składniki na marynatę zmiksuj na gładką pastę. Piersi z kurczaka pokrój na większe kawałki. Te nabijaj na szpikulce i jednocześnie owijaj wokół szpikulców tak, aby powstały małe zawiniątka. Szaszłyki natrzyj olejem i włóż do mniejszej brytfanny. Zalej marynatą i pozostaw na kilka godzin do marynowania. Następnie otrzyj z marynaty i grilluj co jakiś czas obracając je i przecieracjąc olejem, aż przybiorą złoty odcień.

    Zmiksuj składniki na sos, a powstałą mieszankę podgrzej - nie gotuj!
    Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym - obrazek


    Nasza wskazówka

    Prawdziwy „chef grilla” powinien mieć porządne akcesoria. Co powiesz na linię PRIVILEGE? Wysokiej jakości stal nierdzewna, wytrzymałe drewno kauczukowca brazylijskiego i atrakcyjny design na pewno docenią władczynie i władcy grilla.